Thursday, August 27, 2009

***Puisi Suami yg minta izin Poligami***
Istriku,
jika engkau bumi,akulah matahari.
Aku akan menyinari mu kerana engkau
mengharapkan sinaran dari ku.
Ingatlah bahtera yg kita kayuh,
begitu penuh riak gelombang.
Aku pasti akan tetap menyinari bumi,
hingga kadang-kadang bumi terasa akan silauan ku.
Lantas aku ingat satu hal bahawa
Tuhan mencipta bukan hanya bumi, malah ada planet lain yang juga
mengharapkan sinaranku.
Lalu.. Relakanlah aku menyinari planet lain,
menyampaikan faedah adanya aku,
kerana sudah takdir Illahi sinaranku diperlukan diplanet lain...
***Balasan Puisi sang isteri*** Suamiku,
andai kau memang mentari,
sang surya yang memberi cahaya,
aku merelakan engkau berikan sinaranmu
kepada segala planet yang telah TUHAN ciptakan kerana mereka juga seperti aku perlukan cahaya mu dan akupun juga tidak
akan merasa kekurangan dengan sinaranmu...
AKAN TETAPIIIIIIII.. Bila kau hanya sejengkal lilin
yang berkekuatan 5 watt sahaja, jangan lah bermimpi untuk menyinari planet lain!!! Kerana bilik tidur kita yang kecil pun
belum sanggup kau terangi. Lihatlah diri mu pada cermin kaca di sudut kamar kita, di tengah remang-remang pancaran
cahaya mu yang telah aku mengerti... Cuba lihat siapa dirimu...
MATAHARI atau lilin ? Please lah...!!!

4 comments:

iza said...

hahhahaa
bengong nye puisi...

ash said...

beznye puisi ko..
ko mmg da tanak kwn ngn aku ke?
lau tanak gatw je ar..
xyah ar buat aku gni..
aku mmg btol2 indukn ko..
k mmg xleyh maafkan aku ke?
k oxindu ke ngn kenangan2 kte dlu?
jgn biarkan akal mengawal hati ko..
aku ttp sygkn kn ko...
u ar my friends forever..
aku mntak maaf bnyk2 kt ko coz aku da bnyk wat salah ngn ko...

iza said...

oit wan..ko dh chat lum?
jgn lupe mkn ubat..
tp time mlm jer jgn ponteng pose plak..
hehehee...
jgn ponteng keje tau !!!
hahahahaa

WANA said...

wan..

ko ni rocker jek.. tapi..
hmm.. sengal giler..

knapa kes ko ngan asiah tak settel lg..

aku dengar cite dari ko. ..sebelum ni..

tapi.. kalau ko gaduh pun.. asiah tu, kawan serumah kau.. bukan kawan yang ko tak kenal dari dulu lagi.. dia tu dari sem 1 dengan ko..

tapi apa yang aku nak cakap ni.. korang ni sebenarnya.. memang sayang sesama sendiri..
cuma ego tu je yang mengawal perasaan ko..

tak sume apa yang dicakapkan oleh orang lain.. (dalam blog) betul...
ko suke sangat ambil tindakan terburu2..

ko tak tanya dia sendiri.. (mulut)
ko tak selidik.. tapi terus wat keputusan..

aku pun sama gak ngan ko..
tapi lepas aku dengar nasihat ko sebelum ni.. aku ubah diri aku utk jadi lebih baik..

aku tanya...
aku pikir
baru aku respons..

so, korang paham2 sendiri jelah ye..
maafkan aku kalau tersilap kata dan menyibuk dalam hal korang..

sebab bagi aku, korang still my friend.. k.. i love you guys....